Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Ekologiska fröer. Och sen då?

Skapad den under Odlingstips, Biodynamisk odling

Ekologiska fröer. Och sen då?

Jag har tidigare trott att man ska odla en sort ekologiskt 4 säsonger för att kunna kalla ett frö ekologiskt men visste du att det räcker med odling en enda säsong för att ett frö ska bli ekologiskt certifierat? Detta gäller ettåriga grönsaksväxter och odling på s.k. hel-ekologisk mark och omgivningar.  Man sår ett ”vanligt” frö på våren med fröskörd första hösten (om det är en ettårig grönsaksväxt) och sedan är fröet klar för försäljning som ekologiskt frö (efter kontroll av ex. Krav).

OM vi som hobbyodlare sedan köper ekologiska fröer och stoppar ner fröerna i icke-ekologisk jord har vi brutit kedjan direkt och växten är inte längre ekologisk. Därför är det viktigt både när det gäller ekologiska men också vanliga obehandlade fröer att vi sår och odlar våra fröer i ekologisk jord och alltid använder ekologisk näring etc.

Sår vi våra vanliga obehandlade fröer i ekologisk jord och med ekologisk näring kan vi kalla vår egen fröskörd ekologisk (men inte certifierad).

I år har vi massor av fröer från biodynamisk odling med hårdare krav än för ekologisk odling. De flesta av våra nya frösorter har också Demeter-certifiering. Demeter  har de strängaste reglerna för växtodling och djurhållning när det gäller ekologisk produktion.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar