Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Piennolo-tomat eller Vintertomat?

Skapad den under Odlingstips

Piennolo-tomat eller Vintertomat?

Eftersom Gourmetgarage är experter på de hållbara tomatsorterna från Kampanien och Apulien och det råder stor osäkerhet och förvirring om vad som är vad vill vi gärna förtydliga de olika italienska begreppen och våra översättningar till svenska av dessa.

"Pomodorino del piennolo" (piennolo-tomater) kallas tomater från KAMPANIEN som man traditionellt hänger upp i en stor klase - en "piennolo". De tomater som odlas längs Vesuvius sluttningar på bestämda platser har skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och de heter "Pomodorino del piennolo del Vesuivo DOP". Det är alltså endast i Neapelområdet och Kampanien man kallar tomater som man hänger i en stor klase för "pomodorino del piennolo". Våra sorter från Kampanien är Napoletana, Principe Borghese och Vesuvio giallo (Peardrops).

I APULIEN där traditionen att hänga upp tomater i klase också är anrik kallas tomaterna INTE för piennolo-tomater utan för vintertomater, "pomodoro d'inverno" (inverno är vinter på italienska), "pomodorino invernale" (små vintertomater) eller "grappolo d'inverno" (vinterklase) Våra sorter som ex. Ponderosa och Grappolo d'Inverno är exempel på dessa.

Tomat Regina - även den från APULIEN - är en hållbar tomatsort som traditionellt odlas mellan Fasano och Ostuni. Tomaterna skördas i början av juli och hälften av tomaterna använder man färska och hälften läggs i stora trälådor på sval plats tills början av september när även dessa hängs upp i en klase - en "ramasole" och tomaterna kan därefter hålla sig färska till 6-7 månader.

Kort sagt - piennolo-tomater är hållbara tomatsorter från Kampenien och vintertomater är hållbara tomatsorter från Apulien!


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar